IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовият оптимизъм в Азия продължава

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повиши до най-високото ниво за последните четири месеца

12:26 | 13.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Борсовият оптимизъм в Азия продължава

Оптимистична вълна заля фондовите борси в Азия и тихоокеанския регион днес заради добрите данни за китайската икономика и поскъпването на суровините. Поевтиняването на японската йена междувременно подкрепи акциите на японските износители, които помогнаха на регионалния индекс MSCI Asia Pacific да се повиши до най-високото ниво за последните четири месеца.

Поредицата от икономически данни за Китай от този уикенд показа, че индустрията е ускорила темповете си на растеж през август, домакинствата са увеличили разходите си за потребление, а банките са повишили размера на отпусканите на бизнеса и потребителите кредити.

MSCI Asia Pacific, който покрива фондовите борси в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се повишава с 1,4% до 123,5 пункта, което е най-високото му ниво от 4 май, по данни на Bloomberg. Цената на петрола нараства с близо 1% до 77,17 долара за барел, а медта с доставка след три месеца поскъпва с 1,8% до 7 617 долара за метричен тон.

Подобрените очаквания на инвеститорите за икономиката смъкнаха курса на японската йена срещу 13 от 16-те най-търгувани валути. Това на свой ред подкрепи акциите на японските износители, като помогна на индекса на водещите японски компании Nikkei 225 да се повиши с 0,9% до 9 321,82 пункта.

Още по-силно, с близо 2% до 21 658,35 пункта, се повишава Hag Seng заради очаквания, че китайската икономика няма да пострада от прегряване и ще продължи да расте с устойчиви темпове. На борсата в Шанхай Shanghai Composite завърши сесията с ръст от близо 1% до 2 688,32 пункта.

В Австралия S&P/ASX 200 нарасна с 1,2% до 4 614,90 пункта, воден от добивните компании, но най-много днес с 2% до 19 182,10 пункта напредва индексът на 30-те най-големи и активно търгувани компании на фондовата борса в Индия BSE Sensex 30.

Изминалата седмица донесе повишения на всички индекси в региона, като единствено борсата в Тайланд направи изключение, и то с минимална загуба на седмична база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още